Čajanka brez cenzure #7: SMRT.

Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter

Tokratna Čajanka, kljub malce temačnejši temi ni bila prav nič temačna! Skupaj z Andrejo in Martino iz Slovenskega društva Hospic smo se odprto pogovarjali o smrti in razbijali tabuje, ki se ovijajo okrog tega pojma. Andreja in Martina sta z nami delili svoje izkušnje z ljudmi, ki se soočajo s smrtjo ali žalovanjem in so del programa Hospic. Vsak od nas se je zagotovo že srečal s smrtjo, ali pa o njej premišljeval, a vsakokrat, ko tema nanese na smrt nam postane malce neprijetno. Vendar zakaj?

Kako doživljamo lastno minljivost? Česa v zvezi s smrtjo nas je pravzaprav zares strah? Je to bolečina ob umiranju, strah pred neznanim, strah pred tem, da nismo dosegli vsega, kar bi si želeli? Kako doživljamo in izkazujemo žalost? Nas je tega kaj sram? Kaj pa žalovanje? Kako žalujemo? Ali lahko govorimo o pravilnem ali napačnem žalovanju?

Pogovarjali smo se tudi o občutjih krivde, ko umre nekdo, ki nam je blizu in o jezi, pa tudi o tem, ali lahko smrt pojmujemo kot nekaj lepega in v kakšnem smislu.